توليد نيشكر:
1- عمليات آبشویی:
شروع عملیات آبشویی از اواخر مهرماه هر سال آغاز و نهایتاً تا اواخر اردیبهشتماه سال بعد به پایان میرسد. مدیریت کشاورزی مزارع موردنظر برای انجام عملیات کشت سال آتی را جهت اندازهگیری میزان شوری به مدیریت مطالعات کاربردی معرفی مینماید. نتایج اندازهگیری انجام شده توسط مدیریت مطالعات کاربردی برای مدیریت کشاورزی ارسال میگردد. مدیریت کشاورزی حسب توصیههای مدیریت مطالعات کاربردی نسبت به برنامهریزی برای عملیات آبشویی اقدام مینماید.
این مدیریت درخواست اقدام تسطیح اولیه و برمبندی از مدیریت مهندسی زراعی را مینمايد. بهدنبال انجام شدن عملیاتهای فوق این مدیریت از طریق ادارات 4 گانه تولید اقدام به آغاز آبشویی مزارع مینماید. بعد از باز کردن شیر آب هر مزرعه، کنترل و هدایت آب از طریق ترانشه (جوی) ایجادشده توسط بیل مکانیکی، سطح مزرعه به زیر آب برده میشود. بعد از پایان آبشویی درخواست مجدد جهت تخریب برم و تسطیح نهایی و انجام چکبک توسط واحد نقشهبرداری صورت میگیرد که در صورت تایید عملیات نهایی تسطیح، مدیریت مهندسی زراعی طی نامه کتبی نسبت به تحویل اراضی به مدیریت تولید جهت عملیات بعدی اقدام مینمايد.
2-تهیه قلمه کشت:
عملیات تهیه قلمه همراه با کشت از اواسط مردادماه لغایت آخر شهریورماه هر سال میباشد. در این مرحله پس از انتخاب مزرعه تهیه قلمه، مطابق دستورالعمل زراعت و طرح کیفیت نسبت به تهیه قلمه به منظور کشت مزارع جدید نیشکر توسط دستگاه دروگر (هاروستر) انجام میگردد. ادوات درگیر دراین عملیات شامل تراکتورهای 285MF و 399MF، بهعنوان کشنده و تریلرهای 10 تن و 5 تن جهت حمل و انتقال قلمه به مزرعه کشت میباشند.
3-کشت:
پس از انجام عملیات تهیه زمین مطابق دستورالعمل مربوطه و ایجاد فارو بر روی زمین زراعی و کودپاشی توسط اداره تهیه زمین در فصل مناسب کشت که معمولاً مرداد و شهریور بوده اقدام به کشت دستي مزرعه میگردد.
پس از تهیه قلمه از مزارع بذری (SEED) که توسط واحد مطالعات طبق دستورالعمل مربوطه معرفی گردیدهاند، تریلیهای 10 تن و 5 تن با تراکتورهای کشنده 399MF و 285MF توسط گروههای کشت به داخل مزرعه برده و نیها را داخل فاروهای ایجادشده به صورت 2 ردیفه و یک سوم همپوشانی چیده میشوند.
تذکر: کشت در بعضی مزارع به صورت آزمایشی به صورت 3 ردیفه و یک سوم همپوشانی کشت میگردد.
کشت در بعضی مزارع به صورت 2 ردیفه و یک سوم همپوشانی مستقیم (کشت مستقیم) بر روی پشته انجام میگردد.
تذکر: واریتههای کشتشده در واحد در حال حاضر شامل:
1* 614-57CP 2* 103-48CP
3* 1062-69CP 4* 1143-70CP
5*IRC 99-01 6* IRC 99-02
بوده و برنامه کشت توسط مدیر تولید بر اساس طرح پرچم تهیه و تنظیم شده که در آن واریتههای مختلف در بلوکهای مشخص کشت میگردد.
عملیات پوشش قلمه (دیسکاوری) نیز توسط تراکتورهای 399MF و دنبالبند دیسکاور بعد از عملیات کشت انجام میگردد. بهدنبال آن قبل از آب اول قلمههای باقیمانده توسط کارگر پوشش داده میشود (هند کاور).
1-4-آب اول:
پس از عمليات كشت قلمهها و نيز پوشش آنها توسط ديسكاور و هندکاور مطابق دستورالعمل كشت، سمپاشیهای پيشرویشی مطابق دستورالعمل حفظ نباتات صورت میپذيرد. پس از انجام عمليات سمپاشی و اعلام اتمام عمليات مذكور از طريق واحد حفظ نباتات و انجام هماهنگیهای لازم با واحد مهندسیزراعی جهت ایجاد بستر هیدروفلوم اقدام به شروع عمليات آبياری میگردد. در خصوص آبياری اوليه زمين كشت شده ابتدا با استفاده از دستگاه گريدر اقدام به بستر سازی هيدروفلوم میگردد و انتهای فارو با اين دستگاه بسته میشود. كه كنترلهای بسترسازی توسط اپراتور گريدر انجام سپس اقدام به نصب لولههای هيدروفلوم از محل باكس تا مساحت موردنظر شده، شير آب مزرعه توسط كارگر مزرعه باز میگردد، همزمان با جاریشدن آب در لوله هنگامی كه به حجم معين كه همان قطر لوله میباشد اقدام به عمليات سوراخكاری (پانچنمودن) توسط وسيله پانچ در مقابل هر فاروی كشتشده مطابق دستورالعمل كار با دستگاه پانچ از محل مناسبی كه به اندازه cm 7-2 از بالای خط اتوی لوله هيدروفلوم پانچ زده میشود و سپس اقدام به نصب دريچههای هيدروفلوم در محل پانچ میگردد.
تذكر: در هنگام آبياری به روش نشتی با توجه به امكان وجود ناهمواریها و يا موانع، كنترلهای لازم توسط كارگر مزرعه انجام و نسبت به رفع آن اقدام میگردد.
2-4-آبياری دوم به بعد:
تذكر: آبیاریهای بعدی در طول دوره داشت توسط واحد آبياری و مطابق توصیههای مدیریت مطالعات در جلسه کنترل محصول و نيز بر اساس شرايط اقليمی و جوّی مزرعه انجام میگردد.
5- عملیات کوددهی اوره:
عملیات کوددهی اوره از نیمه اول فروردینماه هر سال شروع میشود. میزان کود برای مزرعه مطابق دستورالعمل مطالعات کاربردی میباشد. این عملیات تا پایان نیمه دوم تیرماه و در سه نوبت اجرا میگردد. نحوه عملیات کوددهی به صورت آمادهکردن محلول کود و انتقال آن به مزرعه توسط تراکتور و تانکر و توزیع آن حسب دستورالعمل از محل باکس مزرعه میباشد. محاسبه میزان ورود محلول به مزرعه با استفاده از فرمول ذیل مشخص میگردد.
= زمان پر شدن ظرف یک لیتری بر حسب ثانیه
7- عملیات واکاری:
بر حسب نياز و بهدنبال عدم سبزينگی در برخی از مزارع كشت جديد بنا به دلايل مختلف، اقدام به عمليات واكاری (كشت مجدد) میگردد كه در اين عمليات قلمهگذاری انجام و پوشش ديسكاوری و دستی صورت میگيرد. كنترل نحوه قلمهگذاری توسط كارشناس خط بوسيله فرم گزارش روزانه واكاری تهيه و به مديريت/رئيس اداره تولید کشاورزی جهت بررسی و ارسال به واحد آمار تهيه میگردد.
تذكر: در هنگام آماده بودن زمين جهت برداشت محصول واحد آبياری اقدام به جمعآوری لولههای هيدروفلوم مینمايد.
تذکر: برنامه قطع آب مزارع به منظور انجام عملیات برداشت و براساس تقسیمبندی واریتهها به مفهوم زودرس، میانرس و دیررس توسط مدیریت مطالعات کاربردی اعلام میگردد.
تذکر: انجام اقدام لازم برای مزارع واکاری مطابق روش اجرایی کنترل محصول نامنطبق است.
تذکر: نظارت بر کیفیت عملکرد واکاری و کوددهی توسط مدیریت مطالعات کاربردی مطابق دستورالعملهای مربوطه انجام میگیرد.
8- عملیات برداشت هر ساله پس از قطع آب مزارع از نیمه دوم مهرماه آغاز وبسته به شرایط جوی حداکثر تا اردیبهشتماه سال بعد ادامه خواهد داشت. برنامه برداشت بر اساس تعیین مسیر برداشت (تهیهشده در مدیریت مطالعات کاربردی) به گروههای برداشت اعلام میگردد.
برداشت:
برداشت نى با دروگرها (Harvester) صورت مىگيرد. تناژ برداشت محصول در سال اول كشت تا 130 تن در هكتار خواهد بود و در شرايط عادى نيز نبايد كمتر از 70 تن باشد. از هر مزرعه پنج سال بهرهبردارى مىشود. سال اول برداشت از مزرعه را Plant و سالهاى دوم الى پنجم را Raton مىنامند. نيشكر پس از برداشت توسط كاميونهاى حامل (يا وسايل ديگر حمل) به كارخانه منتقل و براى تبديلشدن به شكر مراحل متعددى را طى میكند.