معرفی انواع واریته کشت شده و ویژگیهای آن
حوزه کشاورزی در شرکت کشت و صنعت دعبل خزاعی از تعداد 5 واریته به نامهای cp48-103 و Cp57-614 و Cp69-1062 و Sp70-1143 و IRC99-01 در کشت مزارع خود استفاده نموده است، که در ادامه، معرفی میشوند.
رقم (کولتیوار) cp48-103:
این رقم از تلاقی cp29-320*co296 در سال 1948 در منطقه کانال پوینت آمریکا انتخاب شده است. به دلیل عملکرد خیلی خوب شکر و نیشکر، در مناطق زیادی از جهان همانند ایران، آرژانتین و پاکستان کشت میگردد. این رقم از فیبر کمی برخوردار بوده و عملکرد بالایی دارد. برگها کمعرض و رنگ ساقه آن به هنگام رسیدگی به زردی میگراید. به خوابیدگی (روس) حساس و نسبت به سرما متحمل است. از قدرت بازرویی بالایی برخوردار است. برگهای این رقم، از ساقههای زیگزاگ آن به راحتی جدا میشوند. به اغلب بیماریهای موجود، مقاوم و به بادهای گرم بسیار حساس و به آفت ساقهخواران متحمل میباشد. رقم cp48-103 از مهمترین ارقام شکرساز به ویژه در کشت و صنعتهای نیشکری در شمال خوزستان به شمار میرود. امروزه این رقم، حدود 26 درصد سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده است.
رقم (کولتیوار) Cp57-614:
این رقم از تلاقی cl47-143*cp53-17 در منطقه کانال پوینت آمریکا حاصل شده و به مناطق نیشکرکاری همانند ایران و مراکش به صورت تجاری معرفی گردیده است. در شرایط کشورمان، خیلی زودرس و از قند بالایی برخوردار است. فیبر آن، نسبتاً زیاد بوده و به هنگام رشد مناسب، در سال اول معمولاً ورس مینماید. این رقم از پتانسیل بازرویی مناسبی برخوردار نمیباشد. برگها افراشته و به رنگ سبز تیره است. ساقه نیز مستقیم و میانگرهها به شکل ماسورهای دیده میشوند. عملکرد این رقم، در خوزستان -به ویژه در سال اول کشت- مناسب میباشد. به بادزدگی در تابستان و سرما در زمستان حساس میباشد. به آفاتی چون کنه، حساس و به ساقهخواران نیشکر، نسبتاً مقاوم است. به بیماریهایی از قبیل پوکابونگ (چاقو بریدگی)، سیاهک ساقه نیشکر حساس، به ویروس موزائیک نیشکر نیمه حساس و متحمل بیماریهای کوتولگی راتون نیشکر (RSD) میباشد. در حال حاضر حدود 20 درصد از اراضی زیر کشت نیشکر در خوزستان به این رقم اختصاص یافته است.
رقم (کولتیوار) Cp69-1062:
به احتمال زیاد، این رقم فقط در ایران در سطح تجاری کشت میگردد. رقمی است میانرس متمایل به زودرس که از قند و عملکرد خوبی برخوردار است. میزان فیبر آن کم بوده و مورد توجه کارخانجات نیشکری به ویژه در فصل رسیدگی کامل آن میباشد. این رقم به سرما، حساس بوده و در درجات کمتر از 2- درجه سانتیگراد، کیفیت شربت آن کاهش مییابد. در شرایط بادهای بسیار گرم خوزستان سبزینگی برگهای خود را حفظ نموده و به غالب بیماریهای موجود، مقاوم است. به دلیل وجود فیبر کمتر ساقه، به ساقهخواران نیشکر حساس میباشد. کشت این رقم، در سالهای اخیر در کشت و صنعتهای نیشکری به ویژه در جنوب خوزستان افزایش چشمگیری داشته است. در حال حاضر، حدود 42 درصد اراضی زیر کشت، از این رقم میباشد.
رقم (کولتیوار) Sp70-1143:
این رقم از تلاقی IAC48-65*PC در مرکز اصلاح نیشکر برزیل بدست آمده است. به خشکی مقاوم بوده و دارای درصد قند مناسبی است. در شرایط آب و هوایی خوزستان از عملکرد خوبی برخوردار است. کیفیت خود را تا اواخر فصل برداشت حفظ میکند. با توجه به اینکه دارای رشد سریع به ویژه در اوایل دوره رشد است، جزء رقمهای زودرس طبقهبندی میگردد. نسبت به بادهای گرم نسبتاً مقاوم بوده و سبزینگی خود را حفظ میکند. این رقم نسبت به بیماری سیاهک ساقه نیشکر مقاوم و نسبت به ساقهخواران نیشکر نسبتاً مقاوم میباشد. پنجهزنی آن متوسط و در بین ارقام تجاری نسبت به سرما از همه مقاومتر است. شیوع بیماری کوتولگی راتون نیشکر در این رقم متوسط میباشد. سطح زیر کشت این رقم در اراضی نیشکر حدود 3 درصد است.
رقم (کولتیوار) IRC99-01:
این رقم از تلاقی cp48-103*cp52-258 در موسسه تحقیقات و آموزش توسعه نیشکر و صنایع جانبی خوزستان بدست آمده است. بذور این تلاقی در سال 1377 وارد کشور گردید و بعد از انجام عملیات برنامه اصلاحی بر روی کراس فوق، کلونهای برتر در مقایسه با ارقام تجاری فعلی انتخاب گردیدند و به عنوان اولین رقم نیشکر ایرانی به صورت تجاری معرفی گردید. در شرایط کشورمان زودرس و از درصد قند بالایی برخوردار است. به ویروس موزاییک نیشکر مقاوم است. به بادزدگی در تابستان و آفت کنه نسبتاً مقاوم و به سرما در زمستان نسبتاً حساس می باشد. این رقم دارای قابلیت راتونینگ مناسبی میباشد. همانند رقم cp57-614 باید قبل از سرمای زمستانه برداشت شود. در حال حاضر کشت این رقم امیدبخش در کشت و صنعتهای نیشکری جهت بررسی بیشتر در حال گسترش میباشد.